EUTANASIA KOTONA

EUTANASIA

Eutanasialla tarkoitetaan lemmikin elämän päättämistä tilanteessa, jossa elossa oleminen aiheuttaa tuskaa ja kärsimystä. Kyseessä voi olla äkillinen sairaus tai tapaturma, kuten myös pitkälle kehittynyt sairaus tai vaiva, josta ei enää parane eikä kipua ja kärsimystä voida enää tehokkaasti lievittää.

Milloin on oikea aika tehdä eutanasiapäätös?

Kun lemmikki on vanha tai sillä on sairauksia, on tärkeää seurata tarkasti eläimen käytöstä, liikkumista, ruokahalua ja sen yleisolemusta. Kun lemmikillä on selkeästi enemmän huonoja kuin hyviä päiviä ja sen elämänlaatu on heikentynyt selvästi, on oikea hetki eutanasiapäätöksen tekemiselle. Päätöksen tekeminen ja ajankohdan määrittäminen ei ole helppoa. Mielestäni päätös on kuitekin parempi tehdä hieman liian aikaisin kuin liian myöhään, jotta eläin välttyisi turhalta kärsimykseltä.

Koiran tai kissan eutanasia kotona – miten se tapahtuu?

Eutanasia kotona tehtynä on lemmikille ja omistajalle yleisesti ottaen miellyttävämpi tilanne kuin klinikalla tapahtuva toimenpide. Kun eläin saa lähteä viimeiselle matkalleen kotona, se saa olla rauhassa tutussa ympäristössä, rakkaiden ihmisten ympäröimänä, eivätkä vieraat äänet tai hajut pelota sitä.

Kotona eutanasia voidaan suorittaa paikassa, jossa eläimellä on mukava olla. Lemmikki voi olla omistajansa sylissä, omassa pedissä tai muulla lempipaikallaan.

Toimenpiteessä eläin saa ensin rauhoittavan pistoksen. Tämä laitetaan yleensä takajalan lihakseen. Rauhoittumiseen menee noin 5–10 minuuttia, ja tämän ajan omistajat voivat viettää rauhassa lemmikkinsä hyvästellen. Kun eläin on nukahtanut, sen etujalasta ajetaan hieman karvaa ja sille laitetaan verisuonikanyyli. Sen kautta annostellaan yliannos nukutusainetta, jolloin eläin nukahtaa ja sen elintoiminnot lakkaavat.

Lääkkeet vaikuttavat nopeasti, ja koko toimenpiteeseen menee alle puoli tuntia. Aikaa varataan kuitenkin reilusti, jotta hyvästelylle jää oma aikansa. Eutanasia on eläimelle täysin kivuton ensimmäisen rauhoituspistoksen jälkeen. Lemmikin sydän ja keuhkot kuunnellaan, ja eläin todetaan kuolleeksi. Vielä tässä vaiheessa omistaja voi viettää rauhassa aikaa lemmikkinsä kanssa hyvästellen sen.

Eutanasian jälkeen lemmikki voidaan joko haudata itse tai toimittaa tuhkattavaksi. Teen yhteistyötä Sateenkaarisillan pieneläinkrematorion kanssa ja heidän sivuillaan voitte jo etukäteen käydä tutustumassa uurnamallistoihin ja hintoihin. Mikäli haluatte lemmikin tuhkat uurnassa kotiin, valitaan tällöin yksilötuhkaus ja valitsemanne uurna postitetaan teille kotiin tuhkauksen jälkeen.