– ELÄINLÄÄKÄRI KOTIIN – info@petmobiili.fi | 050 5129490
– ELÄINLÄÄKÄRI KOTIIN – info@petmobiili.fi | 050 5129490

EUTANASIA KOTONA

Koiran lopetus kotona eli eutanasia on yksi Petmobiilin palveluista.

Mikä on lemmikin eutanasia?

Eutanasialla tarkoitetaan lemmikin elämän päättämistä tilanteessa, jossa elossa oleminen aiheuttaa tuskaa ja kärsimystä. Kyseessä voi olla äkillinen sairaus, tapaturma tai pitkälle kehittynyt sairaus tai vaiva, josta lemmikki ei enää parane, eikä kipua ja kärsimystä voida enää lievittää tehokkaasti.

Lemmikin lopettaminen – milloin on oikea aika tehdä eutanasiapäätös?

Kun lemmikki on vanha tai sillä on sairauksia, on tärkeää seurata tarkasti eläimen käytöstä, liikkumista, ruokahalua ja yleisolemusta. Kun lemmikillä on selkeästi enemmän huonoja kuin hyviä päiviä ja sen elämänlaatu on selvästi heikentynyt, on oikea aika tehdä päätös eutanasiasta. Päätöksen tekeminen ja ajankohdan määrittäminen ei ole helppoa, mutta päätös on kuitenkin parempi tehdä hieman liian aikaisin kuin liian myöhään, jotta eläin välttyisi turhalta kärsimykseltä.

Koiran lopettaminen tai kissan lopettaminen – miten eutanasia tapahtuu kotona?

Eläinlääkärin kotona tekemä eutanasia on sekä lemmikille että omistajalle yleisesti ottaen miellyttävämpi tilanne kuin klinikalla tapahtuva toimenpide. Kun eläin saa lähteä viimeiselle matkalleen kotona, se on rauhassa tutussa ympäristössä rakkaiden ihmisten ympäröimänä, eivätkä vieraat äänet tai hajut pelota sitä.

Kotona eutanasia voidaan suorittaa paikassa, jossa eläimellä on mukava olla. Esimerkiksi kissan tai koiran lopetus kotona voidaan hyvin tehdä niin, että lemmikki saa olla koko toimenpiteen ajan omistajansa sylissä, omassa pedissään tai muulla lempipaikallaan.
Toimenpiteessä eläin saa ensin rauhoittavan pistoksen. Tämä laitetaan yleensä takajalan lihakseen. Rauhoittumiseen menee noin 5–10 minuuttia, ja tämän ajan omistajat voivat viettää rauhassa lemmikkinsä hyvästellen. Kun eläin on nukahtanut, sen etujalasta ajetaan hieman karvaa ja sille laitetaan verisuonikanyyli. Sen kautta annostellaan yliannos nukutusainetta, jolloin eläin nukahtaa ja elintoiminnot lakkaavat. Lemmikin sydän ja keuhkot kuunnellaan, ja eläin todetaan kuolleeksi. Tässäkin vaiheessa omistaja saa viettää rauhassa aikaa lemmikkinsä kanssa hyvästellen sen.

Lääkkeet vaikuttavat nopeasti ja koko toimenpiteeseen menee alle puoli tuntia. Aikaa varataan kuitenkin reilusti, jotta hyvästelylle jää aikaa. Eutanasia on eläimelle täysin kivuton ensimmäisen rauhoituspistoksen jälkeen.

Lemmikin hautaaminen tai tuhkaaminen

Eutanasian jälkeen lemmikki voidaan joko haudata itse tai toimittaa tuhkattavaksi. Petmobiili tekee yhteistyötä Sateenkaarisillan pieneläinkrematorion sekä Pääkaupunkiseudun eläintuhkaamon kanssa ja heidän sivuillaan voitte etukäteen käydä tutustumassa uurnamallistoihin ja hintoihin. Mikäli haluatte lemmikin tuhkat uurnassa kotiin, valitaan tällöin yksilötuhkaus ja valitsemanne uurna postitetaan teille kotiin tuhkauksen jälkeen. Uurnan saa halutessaan myös noutaa itse tuhkaamosta.

Lue täältä hinnasto kotona suoritettavalle eutanasialle.

PETMOBIILI – ELÄINLÄÄKÄRI KOTIIN

Autamme kaikissa eläinten hoitoon liittyvissä asioissa – kysy lisää ja katsotaan miten voisimme olla avuksi!

VARAA AIKA tai KYSY LISÄÄ